En liten feil som koster tradere millioner hvert år
Det finnes både gode og dårlige tjeneste for tradere som ønsker å handle valuta over internett. Feil valg av nettmegler koster, og ikke bare i form av høy kurtasje.
Gode tradere vet at det kan være dumt å følge flokken, likevel er dette typisk ved valg av nettmegler.
Skal man drive med aktiv handel eller daytrading, er det spesielt CFD-nettmeglere og utenlandske nettmeglere som kan være aktuelle. Dessverre er det mange nettmeglere på nett som ikke er seriøse, og som mangler en god regulering av finansielle myndigheter.
CFD-tjenesten du velger bør altså være autorisert og regulert av en finansiell myndighet som har streng regulering som beskytter kundene og klientmidler.
Enkelte handelstjenester egner seg ypperlig til valutahandel over internett, mens andre tjenester er svindel eller på grensen til dette. Derfor er det så viktig å velge en nettmegler man kan stole på.
I tillegg til å handle valuta, kan du også handle råvarer, aksjer, og indekser i form av CFD-er via en rekke nettmeglere. Mange tilbyr avanserte tradingplattformer uten ekstra kostnad.
Velger du å handle valuta via en utenlandsk nettmegler med regulering i EU, kan du være tryggere på at du benytter en pålitelig og etablert leverandør. Disse er er underlagt de strengeste krav om å overholde gjeldende forskrifter til enhver tid.
Feil 1: Åpne konto hos feil nettmegler
Det er enkelt å åpne en handelskonto hos en nettmegler. Du kan da begynne å handle i aksjer, valuta, råvarer og ETF.
Vær sikker på at du velger en god nettmegler før du begynner å handle. Vi har skrevet mye om hva du bør se etter ved valg av nettmegler.
Noen nettmeglere opererer uten noen som helst form for regulering eller tilknytning til et troverdig finanstilsyn. Derfor er det så viktig å benytte kun regulerte nettmeglere med aktive lisenser i land med fungerende finanstilsyn.
Her er en oversikt over gode nettmeglere som er populære blant tradere.
Feil 2: Begynne for tidlig å handle hos nettmegler
Den nettmegler du velger bør tilby en godt utstyrt handelsplattform, og det er en fordel om den er rimelig og utmerket for aktive tradere.
Dersom du ikke er klar for å handle med virkelige penger, bør du avvente og heller lære deg mer om trading før du begynner.
Feil 3: Unnlate å prøve en gratis nettmegler-demo
Mange tradere glemmer at de bør prøve før de tilknytter seg en nettmegler og skyter inn et større beløp.
Start gjerne med en gratis demo hvis nettmegleren tilbyr dette, det er en stor fordel. Det er mulig å teste mange nettmeglere og deres tjenester gratis.
Ved å registrere seg hos en nettmegler får man ofte en gratis demokonto (eller man kan skyte inn egen kapital hvis man ønsker å begynne med handel med virkelige penger).
Om nettmegleren ikke tilbyr gratis demo, sett inn et lite beløp, og ikke start med å sette inn alle sparepengene før du er helt sikker på at du virkelig ønsker å gjøre det.
Feil 4: Betale for sanntidskurser
Det er lenge siden tradere måtte betale for sanntidskurser. Nettmegleren bør tilby sanntidskurser med noteringer helt kostnadsfritt.
Feil 5: Sette inn for mye penger hos en nettmegler
Sett ikke inn et større beløp enn det du er komfortabel med, og aldri mer enn din lommebok tillater. Husk at all handel i CFD innebærer risiko.
Feil 6: Kun handle aksjer eller investere i fond
Aksjer og fond føles trygt og kjent for mange. Dersom man ikke har kunnskaper om andre handelsformer som CFD, er det dumt å begynne med dette, men selv om man ikke kan noe om dette nå, bør det være et mål for enhver som ønsker å få maksimal utbytte av sin tradingaktivitet å handle derivater i tillegg til aksjer.
CFD-tjenester fungerer ikke veldig annerledes enn vanlig aksjehandel, selv om risikoen er betydelig større. Man kan benytte apps til mobil såvel som nettbrett og laptop/ordinære datamaskiner. Ved å handle CFD-er kan man kjøpe derivater av aksjer, råvarer, indekser og andre verdipapirer.