Gull og gullstandard
Gullstandard i økonomisk betydning er et misforstått begrep. Standarden ble avviklet etter den store depresjonen, og bestod av et økonomisk system der både bankkreditt og gull fungerer som penger.
I historisk sammenheng når vi snakker om penger er det ingenting som kan måle seg med det metalliske grunnstoffet gull. Det er enkelt å lagre, sjeldent nok til at det kan fungere som byttemiddel over tid, og mykt nok til å enkelt kunne formes.
I Egypt ble gullstykker benyttet som penger allerede for over 5000 år siden. Siden den gang har gull vært i en økonomisk særposisjon.
Pengene i seg selv hadde egenverdi dersom myntene var laget av verdifulle materialer som gull, men det inviterte også til uungåelige problemer. Manipulasjon og juks forekom blant annet ved at myntene ble forsøkt klippet slik at man kunne resirkulere metallet.
Problemet med gullstandard på penger
Problemene ble forsøkt løst ved å la nasjonale banker trykke penger som i seg selv var tilnærmet verdiløse, men disse pengene skulle kunne byttes inn i gull i henhold til deres lovte verdi.
Innføringen av gullstandarden blant penger har flere ganger i historien medført problemer. Et kjent eksempel er da Bank of England så ut til å kollapse da britene forlangte utlevering av gullverdien som deres penger representerte (Handelshuset i London avverget katastrofen ved å stille økonomiske garantier).
Gullstandarden har aldri fungert slik at man kunne veksle inn alle penger i sirkulasjon med gull. Selv de mest verdifulle penger under en gullstandard kunne ikke støttes 100% av gull, men ved innveksling ville man bare kunne motta en fraksjon av den valutaen som var i sirkulasjon.
Først og fremst var gullstandarden et system for veksling av verdier mellom ulike valutaer og på tvers av nasjoner. Aldri har det eksistert en valuta der alle papirsedler i sirkulasjon kunne veksles inn i gull.
Gullstandarden ble avskaffet i Storbritannia og de fleste andre nasjoner under første verdenskrig. Til tross for noen forsøk på å gjenopprette gullstandarden etter krigen, ble gullstandarden endelig avviklet på 1930-tallet under den stode represjonen.
Under gullstandard hadde de nasjonale bankene en lovet plikt til å innløse sedler i gull, men det har aldri vært slik at alle penger i sirkulasjon for en valuta kunne løses inn i gull.
Fiat-penger og konspirasjon
Penger støttet av en gullstandarden kan tilsynelatende virke mer verdifulle enn penger som ikke er sikret med noe underliggende. Penger som ikke er sikret av gull, sølv, silke, eiendom eller annet av fysisk verdi kalles fiat-penger, og virker kanskje noe mer verdiløs enn penger som faktisk er støttet av et underliggende.
Faktum er at penger støttet av gullstandard eller tilsvarende, i realiteten ikke er så forskjellig fra fiat-penger. Aldri kunne hele befolkningen bytte inn sine pengesedler i gull, fordi bare en liten fraksjon av alle pengene i sirkulasjon kunne veksles inn i den spesifiserte verdien i det underliggende. Dessuten kan en nasjon på et øyeblikk bestemme seg for å oppheve, innskrenke eller utsette løfetet om innløsning av gull.
Når noen derfor hevder at gullstandard-penger var bedre enn fiat-penger, så er det direkte feil. Penger støttet av gullstandard kan ha vært like verdiløse som fiat-penger, nettopp fordi myndighetene på et hvilket som helst tidspunkt kan bestemme seg for å gjøre valutaen verdiløs, ved å ikke overholde løftet om innløsning. Også under gullstandard kunne regjeringer beslutte å trykke enda mer penger, og dermed samtidig redusere verdiene på pengene i sirkulasjon.
Penger er penger
Penger er penger, enten det er under en gullstandard, fiat-penger, elektroniske penger, eller bitcoin eller digitale valuta. Det er ikke det underliggende som er den egentlige verdien til penger, uansett hvilken standard som blir benyttet.
Det som er den egentlige verdien til penger, er den tillit de som anvender pengene har til valutaen.
Penger må ikke lenger være sjeldne perler, skjell, en sølvmynt, eller en seddel. Det kan like så godt være elektroniske tall lagret i en database. Noen penger er utstedt av myndighetene, andre er uoffisielle slik som bitcoin. Hva som avgjør deres verdi er til syvende og sist den tillit valutaen har.