Hyperinflasjon

I noen ekstreme tilfeller kan priser på produkter og tjenester øke dramatisk samtidig som at valutaen reduserer sin verdi. Når dette skjer sier vi at inflasjonen er fullstendig ute av kontroll, også kalt hyperinflasjon.

Hyperinflasjon
20. januar 2025 av Penger / Penger

Hyperinflasjon defineres på mange måter, og det finnes ingen standard verdi for hvor mye inflasjonen skal øke før man tar i bruk dette begrepet.

Mulige definisjoner på hyperinflasjon kan være:

  • Økning i inflasjon på minst 50% hvert år.
  • Når inflasjonen ikke stabiliserer seg selv etter flere sykluser.

Problemet med hyperinflasjon er blant annet at det vil tvinge frem revaluering av den eller de valuta som berøres av den ekstreme økningen i inflasjonen.

Hyperinflasjon i den virkelige verden

Hyperinflasjon er langt mer enn et teoretisk begrep. Når hyperinflasjon inntreffer, vil det få dramatiske konsekvenser for alle som benytter valutaen som berøres.

Her er noen eksempler fra virkeligheten på hyperinflasjon:

  • Tyrkia måtte revaluere sin valuta i 2005 grunnet en svært sterk økning i inflasjonen over flere tiår.
  • Tysklands papirmark hadde største pålydene på 50.000 (femtitusen) i 1922, men året etter opplevde de den verste inflasjonen noen sinne og høyeste pålydende verdi på papirmark var da 100 billioner. 1 USD kostet på den tiden 4,2 billioner papirmark. På det meste økte inflasjonen så mye at prisene doblet seg hver andre dag.
  • Russland opplevde sin verste hyperinflasjon under den russiske revolusjonen. Landet hadde store inntekter fra vodkaen, men et forbud mot alkohol satte en stopper for denne inntekten. Konsekvensene ble blant annet at matforsyning stoppet helt opp da bøndene ikke ønsket å motta penger som i prinsippet var verdiløse, og som et resultat var det millioner som sultet. Ved de mest ekstreme hyperinflasjon oppleves penger som tilnærmet verdiløse, dette var tilfellet her, da folket selv måtte stå ansvarlig for blekket som skulle brukes til å trykke penger.