Hva er valutahandel?

Valutahandel går ut på å kjøpe valutaer parvis. For eksempel kjøper man euro samtidig som man selger dollar. For å gjøre det enkelt har nettmeglere laget finansielle instrumenter og derivater til valutatrading.

Hva er valutahandel?
19. september 2024 av Penger / Valutahandel

Begynne med trading nå? Se våre anbefalte handelstjenster.

Her er en rask guide til valutahandel. Finn ut hvordan du kan begynne å handle valuta over internett via en nettmegler, og hvordan du kan skape fortjeneste (tjene penger) på dine handler.

Før du begynner må valutahandel, må du som et minimum ha:

  • penger (valuta, for eksempel norske kroner).
  • en handelskonto hos en nettmegler.
  • grunnleggende forståelse om å handle valutaer.
  • forståelse om sikkerhet og risiko ved denne type handel.

Hvor mye penger må du ha for å drive med valutaspekulasjon?

Vi forutsetter at du har litt penger allerede. Du trenger slett ikke være rik for å begynne med valutaspekulasjon. Har du 1000 kroner kan du åpne en fullverdig valutakonto hos selv de beste valutameglerne på nett. Noen meglere lar det begynne med enda mindre beløp også. Det er selvsagt lettere å tjene mye dersom man investerer større beløp.

Hvordan kan jeg lære å tjene penger valutahandel?

Det tar tid å bli en god valutaspekulant, men det finnes også alternative løsninger.

*Husk at all handel innebærer fare for tap. Handle kun med de mindler du har til rådighet og som du kan tillate å tape. Det er mulig å tape hele innskuddet. Derfor er det viktig å forstå risikoen før man begynner. Denne informasjonen er en kommentar til hvilke alternativer som finnes der ute, og må ikke betraktes som investeringsråd eller en erstatning fra økonomiske veiledere.

Med nettmeglere som tilbyr sosial trading har du muligheten til å se og kopiere andre tradere, og dermed kreves det ikke spesiell kompetanse. Selv de beste tradere kan ta feil, så det er selvfølgelig ingen garanti for at du vil tjene penger ved å kopiere ekspertene, men det gjør det i det minste litt enklere å komme igang med valutahandel.

Alle nettmeglere nevnt på denne siden har ressurser og guider som viser deg hvordan man skaper profitt i valutamarkedet. Vi anbefaler deg at du leser noen av disse guidene. Det kan likevel være nyttig å få litt erfaring med handel så tidlig som mulig. Praktisk erfaring gjør det enklere å forstå det teoretiske.

Du har allerede prøvd valutahandel

De fleste av oss har allerede prøvd valutahandel. Har du satt fot utenfor Norge, har du nok opplevd å måtte veksle penger til en annen valuta.

Dersom du ikke har vekslet dine norske kroner hjemme, gjør man det som regel i en minibank i utlandet. I minibanken får du opp et skjermbilde som viser deg vekslingskursene.

Du oppdager at dersom du skal ta ut 800 britiske pund, vil det koste deg 7200 kroner. Du trykker «Accept» og har foretatt en transaksjon i valutamarkedet, eller Forex markedet som det også kalles.

Denne guiden handler imidlertid ikke om veksling av reisevaluta, men om å tjene penger på valutaspekulasjon. Det er morro det, bare vent å se! Målet er ikke i seg selv å veksle fra en valuta til en annen, men å tjene penger på endringer i valutakursene.

Valutamarkedet er verdens største finansmarked. Selv de største aksjemarkedene i verden er små i forhold. Hvis Oslo Børs er månen, er valutamarkedet solen!

Enorme pengesummer i omsetning hver eneste dag

Det omsettes daglig for verdier på omtrent 20 billiarder kroner hver dag i valutamarkedet. På Oslo Børs omsettes det gjennomsnittlig rundt 8 milliarder kroner daglig.

20.000.000.000.000 kr daglig omsetning i valutamarkedet. 440.000.000.000 kr daglig på New York Stock Exchange (NYSE).42.000.000.000 kr daglig på London Stock Exchange.8.000.000.000 kr daglig omsetning på Oslo Børs.

(Nå er det selvfølgelig ikke kun i kroner det handles for i valutamarkedet, men for sammenlignings skyld har vi konvertert tallene over i norske kroner.)

Som du ser av tallene over er selv ikke de største aksjemarkedene i verden i nærheten av valutamarkedet i daglig handelsvolum.

Selv alle aksjemarkeder i verden kombinert er mindre enn valutahandelsmarkedet.

Den enkleste måten å lære valutahandel

Man kan lese mange bøker om valutahandel, uten å være i stand til å oppnå profitt i valutamarkedet. Men det er også mulig å tjene penger i valutamarkedet selv uten å ha lest en eneste finansbok.

Mange gode tradere startet med å "leke" i valutamarkedet. De satset småpenger, eller brukte fiktive lekepenger i begynnelsen, slik at de ikke blakket seg til den dagen de virkelig forstod hva de holdt på med.

En god måte å få et innblikk i hva valutahandel dreier seg om, er rett og slett å opprette en demo-konto hos en nettmegler som tilbyr valutahandel.

Selv om man vet lite eller ingenting om valutahandel, er det å prøve seg på en gratis og risikofri demo-konto en fin måte å starte på. Hvorfor?

Fordi du kommer til å stille deg selv spørsmål: Hva er dette? Hvordan gjør man det? Hvorfor er det slik? Hvilke valuta bør jeg kjøpe nå for å tjene mest mulig penger?

Spørsmålene kommer av seg selv, og svarene finner man som regel ut av underveis.

En demo-konto er en risikofri og gratis måte å leke seg på i valutamarkedet. Tenk på det, både mennesker og dyr leker når de er barn. Det er en strategi fra naturens side, den beste måten å lære på er via lek.

Sosial trading; et alternativ til tradisjonell trading

Det tar tid å lære seg å handle valuta på en profitabel måte. Hvorfor ikke la andre erfarne tradere lære deg dette, helt uten kostnad? Dette er en av hovedtankene bak sosial trading. I tillegg kan du kopiere alt disse traderene gjør, slik at du kan bli med å tjene/tape penger når de gjør det. Velger du en dyktig trader kan det jo være både lønnsomt og lærerikt!

Det største og mest populære sosiale investeringsnettverket har millioner av tradere.

Viktige valuta og valutapar

Det finnes mange valutaer i verden. Her skal vi se litt på de viktigste valutaene, og hvilke par som er vanligst å handle.

Den norske kronen kjenner du allerede. Det er en forholdsvis liten valuta globalt sett. Her er noen valutaer du sikkert kjenner godt til, men som ikke er spesielt store viktige innen valutatrading:

  • NOK (norske kroner) – Norge
  • SEK (svenske kroner) - Sverige
  • DKK (danske kroner) - Danmark

Her er de største og viktigste valutaene:

  • USD (dollar) - United States - Dollar
  • EUR (euro) - Euro landene (ikke alle EU-land!)
  • JPY (yen) - Japan
  • GBP (pund) - Storbritannia
  • CHF (sveitsiske franc) – Sveits
  • CAD (kanadiske dollar) - Kanada
  • AUD (australske dollar) – Australia
  • NZD («kiwi dollar») - New Zealand

Symbolene til valutaer, slik som «EUR» og «GBP» er det som ofte blir brukt, i hvert fall på papiret eller når man skriver. Forkortelsen på en valuta er alltid på 3 tegn. I dagligtale brukes forøvrig navnet på valutaen, slik som «euro» eller «pund».

Valutapar

Det finnes en rekke valutapar man kan handle i. Vi har «de 7 store» som er de som blir handlet i størst volum. Felles for disse sju valutaparene er at de alle innbefatter USD:

  • EURUSD - Euro land / USA
  • USDJPY - USA / Japan
  • GBPUSD – Storbritannia / USA
  • USDCHF – USA / Sveits
  • USDCAD - USA / Kanada
  • AUDUSD - Australia / USA
  • NZDUSD - New Zealand / USA

USD er den desidert største valutaen i verden, og står for over 60% av markedet. Dette fordi USA har den største økonomien i verden, og de mest likvide markedene, og fordi svært mange land har valutareserver i dollar. USA er dessuten en militær supermakt.

Euroen er den nest største, men kun med rundt 25% av markedet.

Valuta handles alltid i par

Når du handler valutaer, kjøper du en valuta samtidig som du selger en annen valuta. For eksempel, USDNOK (USD = dollar og NOK = norske kroner).

I valutamarkedet, dersom du kjøper en valuta, betyr det at du må selge en annen valuta. Og dersom du selger en valuta, betyr det at du må kjøpe en annen.

Valutakursene endrer seg stadig. Tenk på to ulike valutaer som i en fotballkamp som aldri ender. Ting kan skje hele tiden, i det ene øyeblikk er det ene laget på defansiven, og etter hvert som forholdene endrer seg blir den mer offansiv. Resultatene endrer seg hele tiden.

Som trader er det best å konsentrere seg om kun ett valutapar om gangen. Ikke to par, og heller ikke flere par, men bare ett valutapar. Siden valutamarkedet er såpass stort, er det også ganske komplekst. Ved å fokusere alt på ett valutapar kan du spesialisere deg nettopp på dette paret. Selv mange av proffe tradere handler kun i ett valutapar.

Valutamarkedet

Akkurat som i aksjemarkedet, er det aktørene i valutamarkedet som bestemmer prisene. Markedets vurderinger av en valuta gjenspeiles i valutakursen.

Valutahandel kan man tenke på litt som aksjehandel. Du kjøper ikke aksjer, men valutaer. Og en valuta er jo en pengeenhet som benyttes i ett eller flere land.

Dersom du kjøper australske dollar, er det litt som å kjøpe aksjer i økonomien i Australia. Kjøp australske dollar dersom du tror det vil gå bra med økonomien der «down under». Senere kan du selge dine australske dollar, og forhåpentlig oppnå en profitt på dette salget (hvis den australske dollaren har styrket seg som forventet).

Valutamarkedet har ingen fysisk tilhørighet, slik som Oslo Børs eller New York Stock Exchange. Det er et desentralisert marked, i motsetning til aksjemarkedet som er sentralisert med en børs som mellomledd mellom kjøper og selger.

Markedet har åpent kontinuerlig 24 timer i døgnet, og drives av et gedigent nettverk av banker («interbank marked» eller «OTC» / «over the counter»).

Aktørene i valutamarkedet

Aktørene, det er private tradere slik som deg og meg, såvel som alle andre som kjøper valutaer, slik som banker og selskaper.

Faktisk er det spekulanter som står for over 90% av omsetningen i valutamarkedet. Komersielle og finansielle transaksjoner står selvfølgelig også for en vesentlig del av omsetningen, men det er spekulasjon som driver markedet.

Spekulanter er de som står for 90% av omsetningen i valutamarkedet. Blant disse finner vi hobbyspekulanter, profesjonelle daytradere, superrike tradere såvel som fattige studenter. Alle spiller de en rolle i verdens største finansmarked.

Storbankene – de største bankene i verden. De handler på vegne av sine kunder, men også mellom andre storbanker (det såkalte interbank markedet).

Store selskaper – handler i valutamarkedet for å gjøre transaksjoner. For eksempel om Dell skal kjøpe elektronikkdeler fra Kina, må de kanskje veksle amerikanske dollar i kinesiske yuan før de kan gjennomføre transaksjonen.

Hvordan handle valutaer?

Det er mange forskjellige måter å kjøpe og selge valuta:

Spot handel – («spot»: øyeblikkelig) Du handler umiddelbart. Dette er valutahandel i sin enkleste form.

Futures handel – («future» = fremtid) Her kjøper eller selger du en kontrakt. Kontrakten består i å måtte kjøpe eller selge en valuta til en bestemt pris på et fremtidig tidspunkt.

Opsjon handel («option» = valg/mulighet) I motsetning til futures, der du MÅ fullbyrde kontrakten (dvs du må kjøpe eller selge den valuta som står i kontrakten), vil du i en opsjon få muligheten til å kjøpe eller selge en valuta på en fremtidig dato, men du er ikke forpliktet til å kjøpe eller selge noe.

ETF (Exchange traded funds) er fond laget av banker eller finansinstitusjoner, og handles på samme måte som aksjer. I stedet for å kjøpe en aksje, kjøper du altså et fond. Fondet kan bestå av et sett med både aksjer eller valuta, eller bare en av delene.

Se om din nettmegler har en gratis demo hvor du kan handle i slike instrumenter. Det finnes mange nettmeglere som tilbyr gratis demoer av sine handelsprogrammer, og de fleste er nå nettbasert slik at de kan benyttes både på datamaskin og mobil.

Anbefalt handelstjeneste

Anbefales: eToro tilbyr investering i aksjer, trading med CFD-er og forskjellige underliggende aktiva. Populær nettmegler i Norge, med millioner av tradere globalt. Besøk eToro hjemmesiden eller prøv deres gratis demo.